[ Aliter-P Kft. ] - Big Dutchman, sertéstechnológia, telepítés, szervizelés, sertéstenyésztés


Termékeink :: Trágyarendszer

Trágyarendszer

Hígtrágyaeltávolítás

A nagyüzemi sertéstartásban munkaszervezési és technológiailag egyszerűbb megvalósíthatósági volta miatt, már évtizedek óta hígtrágyás rendszerű trágyaeltávolítás terjedt el. Napjainkban éppen a költségek alacsonyabb szinten tartása az egyszerűbb üzemeltethetőséget szem előtt tartva, mind az építkezés, mind a későbbiekben az üzemelés során egyre gyakrabban alakítják ki, és át a kisebb sertéstartó épületeket is az alommentes, hígtrágyás rendszerű trágyatechnológiára.

A hígtrágyaeltávolítás leggyakoribb módjai:

- Csöves hígtrágyaeltávolítás:

A műanyag vagy beton padozattal borított felület alatt kialakított trágyateret válaszfalakkal kisebb medenceegységekre osztanak fel, melyből a hígtrágya különböző átmérőjű- a medence méretével arányosan növekvő-trágyaleeresztő szemeken keresztűl KG PVC csatornacsöveken keresztül kerül elvezetésre. A leeresztés történhet medencénként-elzáródugó alkalmazásával, illetve trágyaelzáró súber segítségével egyszerre több medencéből is leereszthető a felgyülemlett hígtrágya.


- Váltakozóduzzasztásos hígtrágyaeltávolítás

Ennél a trágyaeltávolítási módnál az épület hossztengelyével párhuzamosan kialakított „iker” trágyamedencékből trágyasúbereken keresztül nagy áramlási sebességgel történik a trágya leeresztése, így mind a leülepedett, mind a felszínen úszó trágyaalkotórészek maradék mentesen eltávolíthatóak. A medencék trágyasúberekkel ellentétes végüknél egymással összenyitottak. A párhuzamos medencék egymás mellett elhelyezett trágyasúbereit az egymást követő trágyaleeresztések alkalmával felváltva használjuk, így a trágyaleeresztés iránya mindig változik, ezáltal a medenceágak hosszú távon is, egyéb beavatkozás nélkül üledékmentesen tartható.


- Trágyalapátos trágyaeltávolítás

Ebben az esetben a rácspadozat alatt csak 30-40 cm aknamélységet alakítanak ki és a lehulló ürüléket naponta mechanikus úton ellentétes irányba mozgó tolólapok segítségével távolítják el. Kialakítása ott célszrű ahol valamely okból nem lehet nagyobb aknamélységet kialakítani, vagy a rácspadozatra fűrészpor, vagy aprított szalma felszórását kivájnák megvalósítani. Ezáltal az építészeti költségek is jelentősen csökkenthetőek.


- Szlalom rendszerű hígtrágyaeltávolítás

Az előző három trágyaeltávolítási módnál a hígrtágyaeltávolításhoz kapcsolódik párhuzamosan a külső trágyatároló medence, hiszen a medencék megépítésekor csupán akkora aknamélységet alakítunk ki, amely egy felnevelési, ill. hízlalási ciklus során termelődő hígtrágya befogadására képes. Az ún. „istálló alatti” hígtrágyatárolásnál az aknamélységet úgy alakítják ki, hogy 8 hónapig vagy még ennél is hosszabb ideig képes legyen a termelődő hígtrágya befogadására. Így az akna minimum 1,5 m mély kell, hogy legyen. Az akna ürítése előtt a hígtrágyát mechanikus úton homogenizálni kell. Erre a célra traktorhajtsláncáról üzemeltetett, vagy elektromos búvárkeverő motrokat alkalmazunk, amelyek a hígtrágyát a rácspadozat tartófalai által kialakított rövidebb vagy hosszabb „labirintuson” keresztülkeringtetve homogenizálja a hígtrágát. Az így kialakított épületeknél a trágyakihordás idején csak speciálisan kialakított szellőztetőrendszer esetén lehet az épületben állatot tartani.